PRIMARIA COMUNEI SARU DORNEI

Judetul Suceava

TURISM

Tirolul romanesc” asa cum mai este denumita minidepresiunea Sarul Dornei, datorita climatului sau de ”crutare” dar si pentru ospitalitatea de care dau dovada locuitorii sai, are multiple posibilitati de turism.

 Comuna este strabatuta de la est la vest pe o distanta de 30 Km de soseaua asfaltata DC Vatra Dornei - Exploatarea miniera Calimani, care trece prin aproape toate satele apartinatoare Comunei Saru Dornei. Din acest ax principal se ramifica drumuri ce urca prin sate, spre versantii muntilor care strajuiesc linistea acestor locuri incarcate de istorie.

Obiective turistice

Monumentul Troita

Se afla in incinta Bisericii Sf. Dimitrie, biserica construita intre anii 1854 - 1856. Monumentul este ridicat in memoria fiilor comunei, cazuti la datorie pentru apararea gliei strabune în razboiul reîntregirii neamului si neatarnarii statului roman ( 1916 - 1918 ).

Rezervatia de jnepenis Pinus Cembra

Rezervatia se intinde pe o suprafata de 384,2 ha si cuprinde padurile si jnepenisurile situate la izvorul paraului Neagra Sarului, inspre varful Rachitis, avand ca limite : la vest saua ce duce spre varful Pietricelul, spre sud creasta Rachitis, spre est arboretul de limita al amestecului molid - zambru iar spre nord o linie marcata ce atinge soseaua care urca la fosta mina din Calimani.

Înafara de peisaj, rezervatia prezinta o deosebita importanta stiintifica prin aceea ca aici se gaseste un arboret natural in amestec intim de molid si zambru, unic in tara si foarte rar in Europa. Aici zambrul are trunchiuri foarte bine conformate. În zona jnepenisului, zambrul prezinta infurcari datorita intemperiilor ( vanturi puternice, ploi abundente, ninsori masive, geruri) specifice limitei altitudinale de vegetatie. Interesanta în acest perimetru este si prezenta arinului care fixeaza bine solul precum si prezenta scorosului ce vegeteaza bine chiar pana la cota 1880.

Un fapt demn de remarcat este arbustul ocrotit ce apare frecvent in jnepenisuri sau pe soluri de natura vulcanica : smandarul ( Rhododendron Kotsckyi ) care coloreaza in rosu aprins covorul vegetal.

Rezervatia 12 Apostoli

Creasta care formeaza cumpana apelor dintre bazinele paraielor Neagra Sarului respectiv Poiana Negrii si coboara dinspre Calimani peste culmele Tamau si Pietrele Rosii, adaposteste multe figuri zoo si antromorfe care sunt parca ” sculptate” de intemperiile ce au avut loc de-a lungul timpului, constituite din fragmente de lava cimentata.

 Grupul de stanci 12 Apostoli ce formeaza rezervatia este cel mai important si cuprinde numeroase ” sculpturi” ce atrag vizitatorii in zona, ca de exemplu, în partea de nord figura unui mos cu barba, spre sud figura unui batran, etc. Aceste forme stancoase au inspirat atat folclorul local cat si cultul religios ortodox. Numeroase dintre aceste minunatii au nume atat folclorice cat si religioase. Mari personalitati au publicat lucrari despre aceasta zona a Muntilor Calimani, unii emitand chiar teorii ce amintesc de culturile megalitice.